Matroska Multimedia Container MKV

Από The Stelios Files

Το Matroska Multimedia Container είναι μια ελεύθερη μορφή κοντέινερ, η οποία μπορεί να περιέχει απεριόριστο αριθμό βίντεο, ήχου, εικόνας και υποτίτλων σε ένα αρχείο που ονομάζεται Matroska Media. Εννοιολογικά, το Matroska είναι παρόμοιο με άλλα κοντέινερ όπως AVI, MP4 ή Advanced Systems Format (ASF), αλλά με είναι εντελώς ανοιχτές προδιαγραφές, με εφαρμογές που αποτελούνται κυρίως από λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν το Matroska ως mkv, αλλά στην πραγματικότητα το mkv είναι μόνο μία από τις πολλές μορφές του Matroska.

Το έργο Matroska ανακοινώθηκε ως ένα πιρούνι της Μορφής Κοντέινερ Πολυμέσων (MCF). Και οι προγραμματιστές υπόσχονται ότι αυτή η μορφή και το λογισμικό που βασίζεται σε αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμό. Αυτή η μορφή παραμένει δωρεάν, παρόλο που διαδόθηκε και άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτατα..

1 Τύπος μορφής

Τα μέσα Matroska έχουν ορίσει κυρίως τρεις τύπους αρχείων.

  1. Το αρχείο βίντεο Matroska (MKV), το οποίο είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, μπορεί να αποθηκεύσει βίντεο, ήχο και υπότιτλους.
  2. Matroska Audio File (MKA), αποθηκεύει έναν ήχο με διαφορετικά κομμάτια ήχου.
  3. Υπότιτλοι Matroska (MKS), αποθηκεύει υπότιτλους.


2 Ιστορία

Το έργο ξεκίνησε από τις 7 Δεκεμβρίου 2002. Μετά από αρκετές συζητήσεις, οι προγραμματιστές του αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την Extensible Binary Meta Language (EBML, μια επεκτάσιμη δυαδική μετα-γλώσσα) για να αντικαταστήσει τη δυαδική του μορφή. Πίστευαν επίσης ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο EBML, όπως η δυνατότητα επεκτασιμότητας των προγραμμάτων εάν οι προγραμματιστές ήθελαν να αλλάξουν αντικείμενα ή είχαν νέα σχέδια ανάπτυξης.

Το Matroska υποστηρίζεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στη Γαλλία (association loi 1901) και οι προδιαγραφές είναι ανοιχτές σε όλους. Το έργο Matroska είναι ένα ανοιχτό πρότυπο χωρίς δικαιώματα (royalty free) και είναι δωρεάν για χρήση με τις τεχνικές προδιαγραφές να είναι διαθέσιμες για ιδιωτική και εμπορική χρήση. Η ομάδα ανάπτυξης Matroska αδειοδοτεί τις βιβλιοθήκες της βάσει του LGPL, με βιβλιοθήκες ανάλυσης και αναπαραγωγής διαθέσιμες με άδειες BSD.

3 Σκοπός

Όλο το έργο ξεκίνησε με σκοπό:# την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ευέλικτου διακομιστή Διαδικτύου πολλαπλών πλατφορμών, με δυνατότητα γρήγορης εύρεσης.

  1. την ανάπτυξη ενός σύνολου εργαλείων Matroska για τη δημιουργία και την επεξεργασία και, στη συνέχεια, το λανσάρισμα με την άδεια GNU General Public License.
  2. την ανάπτυξη μιας βιβλιοθήκης δικτύου, που επιτρέπει στους προγραμματιστές να υποβάλουν αίτηση για άδεια να προσθέσουν το Matroska στις δικές τους εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί και να τις λανσάρουν με Περιορισμένη Γενική Δημόσια Άδεια.
  3. την ανάπτυξη ισχυρής υποστηρικτικής ροής (streaming).
  4. την ανάπτυξη ενός συστήματος μενού παρόμοιο με αυτό των DVD που βασίζονται σε EBML.
  5. την συνεργασία με κατασκευαστές πολυμεσικών συσκευών έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ενσωμάτωση Matroska σε συσκευές πολυμέσων.
  6. συνεργασία για την παροχή εγγενούς υποστήριξης Matroska σε διάφορα λειτουργικά συστήματα και πλατφόρμες υλικού.


4 Χαρακτηριστικά

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Matroska είναι ότι έχει χωρητικότητα διαφορετικών κωδικοποιητών βίντεο, κωδικοποιητή ήχου και υποτίτλων. Διαθέτει επίσης αρχεία RealMedia και QuickTime, επιτρέποντάς τους να αναδιοργανώσουν τον ήχο και το βίντεο τους για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η έναρξη του Matroska είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις συμβατικές μορφές μέσων. Παρόλα αυτά, η Matroska αναπτύχθηκε σε πολυλειτουργική μορφή μέσων.

5 Matroska & AVI

Το Audio Video Interleaved (AVI) , που αναπτύχθηκε από τη Microsoft τον Μάρτιο του 1992, είναι μια μορφή κοντέινερ πολυμέσων σε ένα μέρος του λογισμικού βίντεο των Windows. Με δεδομένα ήχου και βίντεο σε ένα αρχείο, το AVI τους επιτρέπει να παίζουν ταυτόχρονα, κάτι παρόμοιο με το DVD. Τα δεδομένα του AVI εφαρμόζονται συχνά στο δίσκο, ενώ αποθηκεύονται όλα τα είδη εικόνων, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, των ταινιών και των παρόμοιων.

Το Matroska .mkv στοχεύει στην αντικατάσταση της παλιάς μορφής κοντέινερ πολυμέσων. Βασικός και στοχευμένος ανταγωνιστής είναι το AVI. Το AVI εξακολουθεί να έχει σημαντική θέση στην αγορά πολυμέσων από τότε που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, το αρχικό σχήμα είναι πολύ πίσω για να κωδικοποιηθεί σε ήχο και βίντεο. Είναι επίσης είναι άβολη η χρήση του σε πλατφόρμες εκτός από τη Microsoft. Η Matroska νίκησε την AVI με τις δυνατότητες ανοιχτής, ελεύθερης δομής και χρήσης σε πολλαπλές πλατφόρμες. Ωστόσο, η AVI διαθέτει ευρεία υποστήριξη υλικού και λογισμικού, η οποία αποτελεί μέτρο επιτυχίας του MKV. Το υπάρχον Matroska πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω για να κάνει περισσότερους ανθρώπους να το αναγνωρίσουν. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να καλύψει το AVI και να διακριθεί στην αγορά DV ή ψηφιακής τηλεόρασης.

6 Πηγές

Appgeeker.com