ΤΥΦΛΟ ΨΗΣΙΜΟ ΖΥΜΗΣ

Από The Stelios Files

Η όλη ιδέα του τυφλού ψησίματος μιας ζύμης (για τάρτα ή πίτα) μπορεί να ακούγεται κάπως αποτρεπτική για τους αμύητους. Στη πραγματικότητα το τυφλό ψήσιμο δεν είναι τίποτα περισσότερο από το να αφήσουμε την ζύμη να ψηθεί για λίγο μόνη της, πριν να προσθέσουμε τη γέμιση. Είναι μια διαδικασία πανεύκολη φτάνει να ξέρετε μερικά βασικά βήματα.

1 Τι είναι το τυφλό ψήσιμο;

Τυφλό ψήσιμο εννοούμε το ψήσιμο της ζύμης είτε εν μέρει είτε εντελώς, πριν την γεμίσουμε με την γέμιση. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί δεν φουρνίζουμε την ζύμη στο φούρνο όπως είναι. Η απάντηση είναι ότι όταν ψήνεται η ζύμη, τα στρώματα της ζύμης θα φουσκώσουν από θύλακες ατμού αχρηστεύοντάς την, όταν ο απώτερος στόχος είναι να προσθέσουμε στη τάρτα με γέμιση. Οι πλευρές επίσης κρεμάνε πριν η ζύμη γίνει τραγανή, αφήνοντας με ένα όχι και τόσο ελκυστικό αποτέλεσμα.

Η λύση είναι να απλώσουμε στην ωμή ζύμη με λαδόχαρτο ή φύλλο αλουμινίου και με κάποιο βάρος να κρατήσουμε τη ζύμη στη θέση της και έτσι να διατηρήσει το σχήμα της. Μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο ειδικά βαρίδια (κεραμικά σφαιρίδια) για αυτή τη δουλειά, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ξηρά φασόλια, ρύζι , ή ακόμα και μικρά κέρματα που ενδεχόμενα φυλάτε σε κάποιο κουμπαρά.

Μόλις η ζύμη σχηματίσει κρούστα - και το καταλαβαίνετε αυτό όταν οι άκρες πάρουν χρυσό χρώμα - αφαιρείτε τα βαρίδια και αφήστε τη ζύμη να ψηθεί λίγο περισσότερο μόνη της. Για μια μισοψημένη τάρτα, θέλετε το κάτω μέρος να είναι στεγνό, αλλά ακόμα να μην έχει πάρει χρώμα. Για μια πλήρως ψημένη κρούστα, θα πρέπει και το κάτω μέρος να έχει ροδίσει. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερο από 15 με 20 λεπτά.

2 Πότε είναι απαραίτητο το τυφλό ψήσιμο;

Το τυφλό ψήσιμο χρειάζεται όταν κάνετε μια τάρτα ή πίτα με κρεμώδη ή άψητη γέμιση. Με μια πίτα με κρέμα, όπως για παράδειγμα στη κολοκυθόπιτα, η υγρασία της γέμισης μπορεί να μουσκέψει τη ζύμη προτού να προλάβει να ψηθεί. Το τυφλό ψήσιμο βοηθά την πίτα να παραμείνει στερεή και να μη διαλυθεί με τα υγρά της γέμισης. Με άψητη γέμιση, το τυφλό ψήσιμο εξασφαλίζει ότι η κρούστα θα κρατήσει χωρίς προβλήματα τη γέμιση.

3 Πηγές