ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΞΙΔΙ

Από The Stelios Files

1 Αρωματικό ξίδι με άνηθο

Ανοίγετε ένα μπουκάλι ξίδι από λευκό κρασί και βυθίζετε μέσα ένα κλωνάρι φρέσκο άνηθο, έτσι ώστε αυτό να καλυφθεί τελείως από το ξίδι. Κλείνετε ερμητικά το μπουκάλι και το αφήνετε σε φωτεινό μέρος 2-3 εβδομάδες. Κατόπιν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως είναι ή να αντικαταστήσετε τον άνηθο (που Θα έχει στο μεταξύ μαραθεί) μ’ ένα φρέσκο κλωνάρι.

Ταιριάζει: με αγγουροσαλάτες και πατατοσαλάτες. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε σε μαρινάτες για ψάρια ή να ραντίσετε μ’ αυτό σαρδέλες ψητές στη σχάρα.

2 Αρωματικό ξίδι με δενδρολίβανο

Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με την προηγούμενη συνταγή, αντικαθιστώντας τον άνηθο με το δενδρολίβανο και το ξίδι από λευκό κρασί με ξίδι από κόκκινο κρασί.

Ταιριάζει: ως ντρέσινγκ σε σαλάτες. Μαζί με ελαιόλαδο «δένει» πολύ καλά με ντοματοσαλάτα, επίσης προσθέτει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα σε μαρινάτες για κρέατα, όπως αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο και στα κεμπάπ.

3 Αρωματικό ξίδι με θυμάρι

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της πρώτης συνταγής αντικαθιστώντας τον άνηθο με ένα κλαδί θυμάρι.

Ταιριάζει: στο μαγειρευτό μοσχαρίσιο κρέας της κατσαρόλας. Ακόμη ως ντρέσινγκ —αναμεμειγμένο με ίση ποσότητα ελαιόλαδου - σε σαλάτες φρέσκων μανιταριών.

4 Αρωματικό ξίδι με βατόμουρο

Βράζετε σε χαμηλή φωτιά, μέσα σ’ ένα βαθύ κατσαρολάκι, 125 γραμ βατόμουρα και 150 ml ξίδι από λευκό κρασί. Αφού ζεσταθούν, τα αφήνετε να πάρουν βράση 5’ περίπου. Κατόπιν αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν. Φιλτράρετε το μείγμα και συμπληρώνετε με λευκό ξίδι μέχρι να έχετε συνολικά 600 ml.

Ταιριάζει: σε πράσινες φρέσκες σαλάτες που περιέχουν κομματάκια βρασμένου κοτόπουλου ή γαλοπούλας.

5 Πηγή

Κουζίνα & Ποιότητα ζωής Νο 85 Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2007