ΝΕΑΠΟΛΗ

Από The Stelios Files

Η περιοχή μεταξύ πλατείας Εξαρχείων και Λυκαβηττού ονομάζεται Νεάπολη. Πριν από 80 χρόνια ακόμη, ολάκερη εκείνη η περιοχή με το λόφο του Στρέφη στη μέση ήταν μια εξοχή της Αθήνας. Γι' αυτό και η μεγάλη αρτηρία της ονομάστηκε τότε οδός Προαστείου κι αργότερα πήρε τ' όνομα του δήμαρχου Εμμανουήλ Μπενάκη, όπως και η οδός Πινακωτών γίνηκε Χαριλάου Τρικούπη γιατί κατοικούσε εκεί ο μεγάλος πολιτικός. Ήταν για την Αθήνα η μποέμικη γειτονιά των ποιητών, των φοιτητών, των τροβαδούρων. Και καθώς ήταν καινούρια, ονομάστηκε Νέα Πόλις.

Εκείνα τα χρόνια, η πολυθόρυβη φοιτητική γειτονιά χωριζόταν από το αριστοκρατικό Κολωνάκι με σπιτάκια και μάντρες που 'κλειναν την οδό Σκουφά, και που ανοίχτηκαν αργότερα κι έδωσαν τη συνέχειά της στην οδό Ναυαρίνου.

Στη Νεάπολη, είχαν τότε τα σπίτια τους οι πιο γνωστοί ποιητές και λόγιοι που τη λάτρευαν, όπως ο Μπάμπης Άννινος, ο Δημήτριος Καμπούρογλου, ο Γεώργιος Σουρής, ο Νικόλαος Πολίτης, ο Σκόκος, ο Ταγκόπουλος, ο Βερναρδάκης, ο Δαραλέξης κι άλλοι...

Κι ο Κωστής Παλαμάς ήταν σ' όλο σχεδόν τον βίο του Νεαπολίτης. Φοιτητής ακόμη, κρατούσε ένα μικρό δωμάτιο σ' ένα σαραβαλιασμένο σπιτάκι πίσω από την οδό Σόλωνος.

Πηγές

  • Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
  • Δρόμοι της Αθήνας και η σημασία τους (Κυτίνου Ευάγγελου)