Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Από The Stelios Files

1 Η γενέτειρα της σοκολάτας και πολιτισμός τον Μάγια

1.1 2000 π.Χ., Αμαζονία

Λέγεται ότι το κακαόδεντρο, από την οποίο παρασκευάζεται η σοκολάτα, προέρχεται από την κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορινόκο, τουλάχιστον 4.000 χρόνια πριν.

1.2 Ο πολιτισμός των Μάγια

Ο θεός των Μάγια Maize με τη μορφή του κακαόδεντρου

Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μετακινηθήκαν από την Κεντρική Αμερική προς τα βόρεια τμήματα της Νότιας Αμερικής, επεκτείνοντας τα εδάφη τους από την χερσόνησο Γιουκατάν έως την Ακτή του Ειρηνικού στη Γουατεμάλα. Στο Γιουκατάν, οι Μάγια καλλιέργησαν τις πρώτες γνωστές φυτείες κακαόδεντρου. Ο καρπός του κακάο συχνά παρουσιάζεται σε θρησκευτικές τελετές, και στα γραπτά κείμενα αναφέρονται στο κακάο ως την τροφή των θεών.

Για τους Μάγια, ο καρπός του κακάο συμβόλιζε τη ζωή και τη γονιμότητα. Πέτρες από τα ανάκτορα και τους ναούς τους εμφανίζουν πολλές σκαλισμένες παραστάσεις από καρπό του κακαόδεντρου. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες ότι οι Μάγια γνώριζαν το κακάο πολλούς αιώνες πριν από αυτήν την εποχή. Σίγουρο είναι πάντως ότι το θεωρούσαν ένα πολύτιμο εμπορεύσιμο αγαθό και το χρησιμοποιούσαν τόσο σαν μέσο συναλλαγής, όσο και σαν μονάδα υπολογισμών και μέτρησης. Το κακαόδεντρο το ονόμαζαν cahuaquchtl και η λέξη σοκολάτα προέρχεται από τη λέξη των Μάγια xocoatl που σημαίνει πικρό νερό.

2 1200 μ.Χ. ο πολιτισμός των Αζτέκων

Γυναίκα των Αζτέκων παράγει αφρώδες ρόφημα με συνεχείς μεταγγίσεις

Οι Αζτέκοι απέδιδαν τη δημιουργία του φυτού του κακάο στο θεό Quetzalcoatl, ο οποίος κατέβηκε από τον ουρανό σε μια ακτίνα ενός αστέρα του αυγερινού μεταφέροντας ένα κακαόδεντρο κλεμμένο από τον παράδεισο. Έμαθαν από τον Quetzalcoatl πώς να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας μια θρεπτική πάστα διαλυτή στο νερό. Τόσο για τους Μάγια όσο για τους Αζτέκους το κακάο ήταν η βάση ενός παχύρευστου κρύου και χωρίς ζάχαρη ποτού που ονομάζεται xocoatl και πίστευαν ότι ήταν ελιξίριο υγείας. Δεδομένου ότι η ζάχαρη ήταν άγνωστη στους Αζτέκους, για να προσθέσουν γεύση χρησιμοποιούσαν διάφορα μπαχαρικά, ακόμη και καυτές πιπεριές τσίλι και καλαμπόκι.

Οι Αζτέκοι πίστευαν ότι η κατανάλωση κακάο έδινε σοφία και δύναμη και συνάμα ότι εκτός από τις θρεπτικές και δυναμωτικές ιδιότητες είχε και αφροδισιακές. Σαν μέρος της γαμήλιας τελετής γύρω στο δωδέκατο αιώνα, προσέφεραν στους νεόνυμφους μια κούπα με αφρώδες κακάο.

Ο Αμερικανός ιστορικός William Hickling στην "ιστορία της κατάκτησης του Μεξικού" (1838) αναφέρει ότι ο Μοντεζούμα "δεν έπινε κανένα άλλο ρόφημα, παρά μόνο την τσοκολάτλ, ένα διάλυμα σοκολάτας, αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά, και παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και ρευστότητα του μελιού, το οποίο έλιωνε σταδιακά στο στόμα, και πινόταν κρύο". Το ποτό του ήταν τόσο δημοφιλές ώστε να σερβίρεται σε χρυσά κύπελλα που τα πετούσαν μετά από μία μόνο χρήση. Τόσο πολύ του άρεσε που είχε στόχο να πίνει 50 κύπελλα καθημερινά! Το γεγονός ότι ο Μοντεζούμα κατανάλωνε την "τσοκολάτλ" του σε κύπελλα πριν μπει στο χαρέμι του, οδήγησε στην πεποίθηση ότι είχε αφροδισιακές ιδιότητες.

Οι σπόροι του κακάο χρησιμοποιήθηκαν σαν νόμισμα. Αρχεία δείχνουν ότι 400 κόκκοι κακάο ισοδυναμούσαν με ένα Zontli, ενώ 8,000 κόκκοι ισοδυναμούσαν με ένα Xiquipilli. Όταν οι Αζτέκοι κατακτούσαν τις διάφορες φυλές, απαιτούσαν την αποζημίωσή τους σε κακάο. Με την υποταγή της φυλής των Chimimeken και των Μάγια, οι Αζτέκοι ενίσχυσαν την υπεροχή τους στο Μεξικό. Καταγραφές που χρονολογούνται από το 1200 δείχνουν λεπτομερώς τις παραδόσεις σε κακάο που επέβαλαν σε όλες τις φυλές που κατέκτησαν.

3 Οι Ισπανοί εξερευνητές ανακαλύπτουν την σοκολάτα

3.1 Ο Χριστόφορος Κολόμβος

Το 1492, ο Κολόμβος επιστρέφει θριαμβευτής από την Αμερική και παρουσιάζει στον Βασιλιά Φερδινάνδο και τη βασίλισσα Ισαβέλλα πολλά παράξενα και θαυμάσια πράγματα. Οι λιγοστοί σκουρόχρωμοι κόκκοι κακάο που έμοιαζαν με αμύγδαλα δεν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα.

Το 1502 στο τέταρτο ταξίδι του στην Αμερική, ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στο μέρος αυτό που καλείται τώρα η Νικαράγουα. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε ότι οι κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα και πώς να παρασκευάζει ποτό, όπως το έφτιαχναν οι Αζτέκοι. Ο Κολόμβος, ο οποίος είχε ακόμα στο νου του πώς να βρει τον δρόμο προς την Ινδία, δεν αντιλήφτηκε το δυναμικό της αγοράς του κακάο που είχε πέσει στην αγκαλιά του.

Ο Hernando de Oviedo y Valdez, ο οποίος πήγε στην Αμερική το 1513 ως μέλος της αποστολής του Pedrarias Avila, αναφέρει ότι αγόρασε ένα σκλάβο για 100 κόκκους κακάο. Σύμφωνα με τον ίδιο, με 10 κόκκους κακάο αγόρασε τις υπηρεσίες μιας πόρνης, και με 4 κόκκους κακάο αγόραζες ένα κουνέλι για δείπνο.

3.2 Η ετυμολογία του ονόματος

Αυτή τη εποχή το όνομα του ποτού θα αλλάξει σε chocolatl από τη λέξη των Μάγια xocoatl [σοκολάτα] που παράγεται από το choco [αφρός] και την λέξη atl [νερό] των Αζτέκων, ή ζεστό υγρό.

Ο Σουηδός φυσιοδίφης Carolus Linnaeus (1707-1778) πολύ αργότερα μη ικανοποιημένος από την λέξη "κακάο", το μετονόμασε σε "θεοβρώμα" από το ελληνικό "τροφή των θεών".

3.3 Ο Χερνάντο Κορτέζ και η απαρχή μιας σημαντικής επιχείρησης

Ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ έφτασε στην πατρίδα των Αζτέκων το 1519, το ίδιο έτος που ο θεός Quetzacoatl είχε υποσχεθεί να επιστρέψει. Ο Κορτέζ συνέβη λοιπόν να αποβιβαστεί ακριβώς εκεί όπου είχε αναχωρήσει ο Θεός των Αζτέκων. Με πανοπλία γεμάτη με φτερά και κοσμήματα από χρυσό, έμοιαζε με τον θεό που περίμεναν οι Αζτέκοι να επιστρέψει. Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς γιατί ο Montezuma του πρόσφερε ένα φλιτζάνι κακάο και μια ολόκληρη φυτεία κακάο! Το έργο της κατάκτησης της αυτοκρατορίας των Αζτέκων από τον Χερνάντο Κορτέζ έγινε ακόμα πιο εύκολο.

Αφού κατέκτησε μέρος του Μεξικού το 1519, οραματίστηκε να μετατρέψει αυτά τα φασόλια του κακάο σε χρυσά δουβλόνια. Δεν γοητεύτηκε τόσο από το πικρό και πικάντικο ποτό Αζτέκων (δεν του άρεσε το ποτό κακάου) αλλά εντυπωσιάστηκε πολύ από την αξία των κόκκων ως νόμισμα. Αργότερα, Κορτέζ θα δημιουργήσει μια φυτεία κακάο στο όνομα της Ισπανίας. Εφεξής το «χρήμα» θα έπρεπε να καλλιεργηθεί! Ήταν η απαρχή αυτού που έμελλε να γίνει μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση με παγκόσμιο αντίκτυπο.

3.4 Το 1528 η σοκολάτα φτάνει στην Ισπανία

Ο Κορτέζ παρουσίασε το ισπανό βασιλιά Κάρολο τον Ε’ κόκκους κακάο που έφερε από τον Νέο Κόσμο και τα απαραίτητα εργαλεία για την προετοιμασία του κακάο. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Κορτέζ έφερε και την τεχνογνωσία παρασκευής chocolatl.

Ο Κορτέζ διατύπωσε τη άποψη ότι αν αυτό το πικρό ποτό αναμιγνύονταν με ζάχαρη, θα μπορούσε να αναδειχτεί σε αρκετά καλή λιχουδιά. Οι Ισπανοί αναμιγνύουν τους κόκκους με ζάχαρη, βανίλια, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, μπαχάρι και κανέλα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ δελεαστικά και ελκυστικά. Έτυχε της μεγάλης υποδοχής από την ισπανική αριστοκρατία η οποία δημιούργησε ζήτηση για τους καρπούς από αυτές τις ισπανικές φυτείες. Εξάλλου, η σοκολάτα απέκτησε τη φήμη του αφροδισιακού, από τότε που οι Conquistadores γνώρισαν τα παγανιστικά έθιμα των Αζτέκων (οι οποίοι θεωρούσαν τη σοκολάτα ως φάρμακο, αλλά πιθανά και ως αφροδισιακό). Η σοκολάτα λοιπόν ήταν το μυστικό που κατάφερε η Ισπανία να κρατήσει από τον υπόλοιπο κόσμο για σχεδόν 100 χρόνια.

3.5 Το 1544 οι δομινικανοί μοναχοί μπαίνουν στο παιχνίδι

Οι Δομινικανοί μοναχοί φέρνουν μια αντιπροσωπεία των Μάγια να συναντήσουν τον βασιλιά Φίλιππο. Οι Ισπανοί μοναχοί, οι οποίοι είχαν αποσταλεί για την επεξεργασία των κόκκων κακάο, άφησαν να διαρρεύσει το μυστικό. Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς χρόνος για να αναγνωριστεί η σοκολάτα σε όλη την Ευρώπη ως ένα νόστιμο, και καλό για την υγεία τρόφιμο.

3.6 Μέσο συναλλαγής με υπεραξία

Οι κόκκοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν νόμισμα. Με διακόσιους κόκκους κακάο αγόραζε ένα πουλί γαλοπούλα. Εκατό κόκκοι ήταν το ημερομίσθιο του αχθοφόρου, που μπορούσε να αγοράσει μια γαλοπούλα, κότα ή ένα κουνέλι (η τιμές είχαν πραγματικά ανέβει σε 30 χρόνια). Με τρία κόκκους έπαιρνες ένα αυγό γαλοπούλας, ένα φρέσκο αβοκάντο ή ένα ψάρι τυλιγμένο σε φλούδες καλαμποκιού. Ένας κόκκος αγόραζε ένα ώριμο αβοκάντο, μια ντομάτα, ή ένα ταμάλε.

3.7 1569 και η Ρωμαϊκή Εκκλησία βλέπει στα σοβαρά τη σοκολάτα

Ο Πάπας Πίος V, στον οποίο δεν αρέσει η σοκολάτα, δήλωσε ότι η κατανάλωση σοκολάτας την Παρασκευή δεν σπάει τη νηστεία.

3.8 Το 1579 Άγγλοι πειρατές καίνε αυτό το νέο νόμισμα

Άγγλοι πειρατές αφού κατέλαβαν ισπανικό πλοίο φορτωμένο με κόκκους κακάο, το πυρπόλησαν νομίζοντας ότι τα φασόλια κακάο ήταν κοπριά προβάτων.

3.9 1585, η σοκολάτα βγαίνει στις αγορές

Η πρώτη αποστολή κακάο που προορίζεται για πώληση φτάνει στην Ισπανία.

3.10 1587 και οι Βρετανοί βυθίζουν άλλο ένα πλοίο

Όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν ένα ισπανικό πλοίο φορτωμένο με κόκκους κακάο, το φορτίο καταστράφηκε επειδή το θεώρησαν άχρηστο.

3.11 Το ισπανικό μυστικό διαρρέεται

Χρειάστηκε έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Αντόνιο Καρλέττι, να ανακαλύψει τον θησαυρό της σοκολάτας γύρω στα 1606 και να τον μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Με την παρακμή της Ισπανίας σαν δύναμη, το μυστικό της σοκολάτας διέρρευσε επί τέλους, και το μονοπώλιο του Ισπανικού στέμματος στο εμπόριο της σοκολάτας έφτασε στο τέλος. Σε λίγα χρόνια η γνώση του κακάο διαδόθηκε στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία.

3.12 1609, η σοκολάτα κάνει ντεμπούτο στη λογοτεχνία

Το πρώτο βιβλίο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη σοκολάτα, "Libro en el cual se Τράτα del chocolate," ήρθε από το Μεξικό.

3.13 1625, οι κόκκοι κακάο χρησιμοποιούνται σαν νόμισμα και στην Ισπανία

Το κακάο εξαπλώθηκε στα έθνη σαν χρηματική μονάδα. Έτσι, ένας λαγός στην Νικαράγουα πωλείτο για 10 σπόρους κακάο, και 100 από αυτούς τους σπόρους μπορούσαν να αγοράσουν έναν σχετικά καλό σκλάβο. Η Ισπανία δεν υστέρησε, έτσι 200 σπόροι κακάο ισοδυναμούσαν με 1 ισπανικό ρεάλι, ή 4 σεντς.

3.14 1780, η πρώτη σοκολάτα από μηχανή

Η πρώτη σοκολάτα φτιαγμένη από μηχανή παράγεται στη Βαρκελώνη.

4 Η σοκολάτα φτάνει στην Γαλλία

Λουδοβίκος ΙΓ'

Τον Νοέμβριο του 1615, σε ηλικία 14 ετών ο Λουδοβίκος ο ΙΓ’ πραγματοποιεί γάμο μεγάλης σημασίας με την πριγκίπισσα των Αψβούργων Άννα της Αυστρίας, κόρη του βασιλιά της Ισπανίας Φιλίππου Γ'. Η νεαρή πριγκίπισσα χάρισε στον αρραβωνιαστικό της σαν δώρο αρραβώνα κόκκους κακάο συσκευασμένα σε ένα καλαίσθητα διακοσμημένο κουτί. Επιπρόσθετα, έφερε μαζί της και υπηρέτη που γνώριζε την τέχνη της παρασκευής του αφρώδους ροφήματος της σοκολάτας.

4.1 1643 και η Γαλλική Αυλή αγκαλιάζει τη σοκολάτα

Όταν η Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα αρραβωνιάστηκε τον Λουδοβίκο ΙΔ’ της Γαλλίας, χάρισε και αυτή στον αρραβωνιαστικό της σαν δώρο αρραβώνα σοκολάτα συσκευασμένη σε ένα καλαίσθητα διακοσμημένο κουτί.

Η σοκολάτα ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στον Λουδοβίκο ΙΔ’ και τα μέλη της βασιλικής Αυλής στις Βερσαλλίες. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, ο Βασιλιάς Ήλιος, βασίλεψε για πάνω από 74 χρόνια [1643-1715] και θεωρείται ότι είναι ένας από τους σπουδαιότερους απολυταρχικούς μονάρχες. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση του κακάο σαν ρόφημα. Είχε την προνοητικότητα να παραχωρήσει το 1659 στον David Chaillou μια «βασιλική άδεια» για να ανοίξει τη πρώτη σοκολατερί στο Παρίσι. Ο Chaillou καβούρντιζε τους κόκκους κακάο σε μια κατσαρόλα και τα έτριβε με το ίδιο τρόπο όπως έκαναν οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για μια νέα αγορά που γεννούσε κρατικά έσοδα.

4.2 Η σοκολάτα κυριαρχεί στο Παρίσι

Η φρενίτιδα της σοκολάτας που έβγαινε τώρα και σε μορφή καραμέλας εξαπλώθηκε στο Παρίσι και στη συνέχεια κατέκτησε την υπόλοιπη Γαλλία.

Η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακό ήταν μεγάλη στην γαλλική Αυλή. Η Τέχνη και η λογοτεχνία έβριθαν από ερωτικές εικόνες εμπνευσμένες από τη σοκολάτα. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ απέκτησε εμπειρία στο να συγκαλύπτει τα δηλητήρια με σοκολάτα. Ο Casanova φημιζόταν ότι χρησιμοποιούσε σοκολάτα με σαμπάνια για να σαγηνεύει τις κυρίες.

Την Madame de Pompadour την είχαν συμβουλεύσει να χρησιμοποιεί σοκολάτα με αμπέρι για να τονώσει την επιθυμία της για τον Λουδοβίκο ΙΕ’ , αλλά εις μάτην. Η Madame du Barry, φημισμένη νυμφομανής, ενθάρρυνε τους εραστές της να πίνουν σοκολάτα, προκειμένου να συμβαδίζουν μαζί της.

4.3 1662, η Ρώμη παίρνει μια άλλη ματιά

Καθώς η σοκολάτα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής, η Εκκλησία της Ρώμης πήρε μια δεύτερη ματιά σε αυτό το μαγευτικό ποτό. Η απόφαση: «Liquidum non frangit jejunum," επανέλαβε ότι ένα ρόφημα σοκολάτας δεν σπάσει τη νηστεία. Αλλά δεν επέτρεψε την κατανάλωση γλυκών την Σαρακοστή, μέχρι το Πάσχα.

4.4 1671 και όλα τα προβλήματα έχουν μια ασημένια επένδυση

Μερικές φορές οι άνθρωποι απλά δεν το βλέπουν... αυτή τη φορά δημιουργικότητα επικράτησε! Όπως λέει η ιστορία, ένα μπολ γεμάτο με αμύγδαλα έπεσε στο πάτωμα μιας κουζίνας, και ο θυμωμένος σεφ θέλει να ξεριζώσει τα αυτιά του παραγιού που έκανε τη ζημιά. Αλλά αντί αυτού περιχύνει τα αμύγδαλα με μια κατσαρόλα γεμάτη ζεστή καραμελωμένη ζάχαρη. Εν τω μεταξύ στη σάλα του εστιατορίου, ο φημισμένος γκουρμέ Δούκας του Plesslis-Praslin, περιμένει για επιδόρπιο του! Ο προσωπικός του σεφ μετατρέπει την οργή του σε δημιουργική ενέργεια και σερβίρει τα αμύγδαλα Δούκα επικαλυμμένα με την καραμελωμένη ζάχαρη που εν τω μεταξύ έχει κρυώσει. Ο Δούκας δεν μένει μόνο ικανοποιημένος, εμπνεύστηκε επίσης και έδωσε το όνομά του σε αυτό το νέο γλυκό. Σήμερα, ονομάζουμε "πραλίνες" τα ομώνυμα σοκολατάκια, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την προέλευση του ονόματος.

5 Το πέρασμα στην Αγγλία

άλεσμα κόκκων κακάο
FryCompanyBristolChocolate.jpg


Η σοκολάτα σύντομα έκανε την εμφάνισή της στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1657, άνοιξε η πρώτη σοκολατερί από έναν Γάλλο διαφημίζοντας την σοκολάτα του σαν "αυτό το εξαιρετικό ποτό από την Δυτική Ινδία." Η σοκολατερί έμοιαζε λίγο-πολύ με τα σύγχρονα καφενεία. Επειδή το ρόφημα εξακολουθούσε να θεωρείται πολυτέλεια, τα καταστήματα αυτά ήταν ανοικτά μόνο για τους άνδρες που μπορούσαν στοιχηματίσουν και να συζητήσουν για την πολιτική. Κοστίζοντας 10 με 15 σελίνια η λίβρα, η σοκολάτα εθεωρείτο το ποτό της ανώτερης κλάσης. Ο Ισπανός ιστορικός του 16ου αιώνα Οβιέδο έγραφε: "κανείς παρά μόνον οι πλούσιοι και οι ευγενείς μπορούσαν να πιουν τσοκοάτλ, γιατί στην κυριολεξία ήταν σαν να έπινες χρήμα.

5.1 1674 και ένα καφενείο βάζει τη σοκολάτα σε νέους ορίζοντες

Ένα πρωτοποριακό καφενείο στο Λονδίνο με το όνομα Coffee Mill and Tobacco Roll, πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας σερβίρει και καθιερώνει τη σοκολάτα με την μορφή των ρόλς και κέικ.

5.2 1730, η χειρωνακτική παρασκευή δίνει τη θέση της στη μαζική παραγωγή

Η εξέλιξη της ατμομηχανής επιτάχυνε την μετάβαση αυτή, με την οποία μηχανοποιήθηκε η διαδικασία άλεσης του κακάο. Από το 1730, η τιμή της σοκολάτας ξεκινούσε από τρία δολάρια ανά λίβρα κάνοντάς την προσπελάσιμη στο ευρύ κοινό.

5.3 1795 η βιομηχανοποίηση της σοκολάτας

Στα 1795, ο Joseph Storrs Fry ήταν ο πρώτος που εισήγαγε εργοστασιακές μεθόδους στην παρασκευή της σοκολάτας και ο πρώτος που χρησιμοποίησε την ατμομηχανή τύπου Watt για να αλέθει τους κόκκους. Έτσι, άνοιξε τον δρόμο για την παρασκευή της σοκολάτας σε μεγάλη κλίμακα.

5.4 1847, παρασκευάζεται η πρώτη μπάρα σοκολάτας

Το 1847 ο Joseph Fry βρήκε τρόπο να αναμίξει κακάο σε σκόνη, ζάχαρη και κακάο για την παρασκευή μια πάστας που θα μπορούσε στη συνέχεια να φορμαριστεί σε μπάρα σοκολάτας κατάλληλη για κατανάλωση. Στη συνέχεια, στο εργοστάσιο στο Μπρίστολ άρχισε την μαζική παραγωγή. Το όνομά της ήταν "Chocolat Delicieux a Manger" και πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μπάρα σοκολάτας που παρασκευάστηκε.

5.5 1849, οι αδελφοί Cadbury παρουσιάζουν σε έκθεση τη σοκολάτα τους

Η έκθεση έγινε στο Bingley Hall στο Birmingham της Αγγλίας.

5.6 1853, μείωση των δασμών

Ο πρωθυπουργός William Gladstone μειώνει τους βαρείς εισαγωγικούς δασμούς. Η άλλοτε ακριβή σοκολάτα που ήταν είδος πολυτελείας για τους πλούσιους, τώρα γίνεται προσιτή στο ευρύ κοινό επιτρέποντας σε μια σειρά από παρασκευαστές σοκολάτας να μπουν στο παιχνίδι.

6 Η σοκολάτα στη Γερμανία και Αυστρία

6.1 1704, οι Γερμανοί φορολογούν τη σοκολάτα

Η σοκολάτα κάνει την εμφάνισή της στη Γερμανία και ο Frederick Ι της Πρωσίας αντιδρά με την επιβολή του φόρου. Όσοι επιθυμούν να την απολαύσουν πρέπει να πληρώσουν δύο τάλλαρα για να αποκτήσουν την άδεια.

6.2 1711, η σοκολάτα μεταναστεύει στη Βιέννη

Ο αυτοκράτορας Κάρολος ο ΣΤ΄ μεταφέρει την αυλή του από τη Μαδρίτη στη Βιέννη και μαζί με τους αυλικούς του έρχεται η σοκολάτα. Ήδη από το 1720 Ιταλοί τεχνίτες της σοκολάτας από τη Φλωρεντία και την Βενετία, που έχουν εντρυφήσει καλά στην τέχνη της παρασκευής σοκολάτας, είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία και την Ελβετία.

6.3 1747, ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας απαγορεύει τις πωλήσεις από πλανόδιους

Ειδικά της σοκολάτα! Στην πραγματικότητα, ο Frederick απαγορεύει τη σοκολάτα στο βασίλειό του. Σε κάθε περίπτωση η σοκολάτα ανθούσε και η υψηλή τιμή διασφάλιζε ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να την γευτούν.

6.4 1792, ένα εργοστάσιο Ανοίγει στο Βερολίνο:

Στη Γερμανία, οι αδελφοί Josty από το Grisons ανοίγουν ζαχαροπλαστείο και να κάνουν θραύση πωλώντας ελβετική σοκολάτα. Στη συνέχεια ανοίγουν εργοστάσιο σοκολάτας στο Βερολίνο.

6.5 1797, Μην αφήσετε το σπίτι χωρίς σοκολάτα:

Καθώς ο Johann Wolfgang von Goethe περιηγείται Ελβετία, επιμένει να έχει στην κατοχή του σοκολάτα διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή ... και μια κατσαρόλα σοκολάτα.

7 Η σοκολάτα την Ολλανδία

Van Houten Cacao

7.1 Οι Ολλανδοί εμπορεύονται την σοκολάτα

Οι Ολλανδοί γνώρισαν την σοκολάτα απευθείας από τους Ισπανούς αφού υπαγόταν πολιτικά στην Ισπανική αυτοκρατορία. Ο πόλεμος για την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία ονομάζεται συχνά ως ο «Ογδοηκονταετής πόλεμος» (1568 – 1648). Τα πρώτα πενήντα χρόνια (1568-1618) ήταν ένας πόλεμος μεταξύ Ισπανίας και Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών (1618-1648) η σύγκρουση μεταξύ Ισπανίας και Κάτω Χωρών είχε χαθεί μέσα σε γενικότερο ευρωπαϊκό πόλεμο που έγινε γνωστός ως ο «Τριακονταετής πόλεμος» .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν , οι Ολλανδοί ξεκίνησαν την εισαγωγή ακατέργαστης σοκολάτας στα 1700 για πολιτικούς λόγους. Η Ισπανία, με την οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση, ήλεγχε όλο το κερδοφόρο εμπόριο σοκολάτας εκείνη τη περίοδο. Ο «Ογδοηκονταετής πόλεμος» ήταν σε έξαρση και οι Ολλανδοί είδαν στην εισαγωγή και διανομή της σοκολάτας ως μια ευκαιρία να αποδυναμώσουν τον αντίπαλό τους.

7.2 Coenraad Johannes van Houten και η πρέσα του κακάο

Η εφεύρεση της πρέσας του κακάο το 1828 βοήθησε σε περαιτέρω μείωση των τιμών και στην βελτίωση της ποιότητας της σοκολάτας, αφού αφαιρούνταν με την πίεση μέρος του βουτύρου του κακάο. Το ρόφημα της σοκολάτας απέκτησε λεία υφή και πιο ευχάριστη γεύση.

8 Οι παραγωγές χώρες

8.1 1670, ένας άνθρωπος κάνει ένα μεγάλο βήμα

Ένας πηδαλιούχος ο Pedro Bravo do los Camerinos αποφασίζει ότι έχει βαρεθεί τα χριστιανικά ταξίδια εξερεύνησης και εγκαθίσταται στις Φιλιππίνες, όπου περνά το υπόλοιπο της ζωής του στην δημιουργία φυτείας κακάο, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για μια από τις μεγάλες φυτείες της εποχής εκείνης.

8.2 1677, η Βραζιλία μπαίνει στην αγορά

Με βασιλικό διάταγμα την 1η του Νοεμβρίου 1677, η Βραζιλία [αργότερα θα πετύχει να καταλάβει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά] ιδρύει τις πρώτες φυτείες κακάο στην πολιτεία του Par.

8.3 1810, η Βενεζουέλα κυριαρχεί

Ήδη στο 1810, η Βενεζουέλα κάλυπτε το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης σε κακάο, και το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώνονταν από τους Ισπανούς.

8.4 1822, Το κακαόδεντρο γίνεται καλλωπιστικό φυτό:

στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Αφρικής στο νησί Principe στον Κόλπο της Γουινέας, ο Πορτογάλος Ferreira Gomes χρησιμοποιεί το κακαόδεντρο ως καλλωπιστικό φυτό.

8.5 1857, Γκάνα εξελίσσεται σε ένα σημαντικός παραγωγός:

Ένας Πορτογάλος ο Βαρώνος της Agua Iz, παίρνει την καλλιέργεια του κακάο από Πρίνσιπε σε ένα γειτονικό νησί το Sao Thome, και στη συνέχεια στην αφρικανική ήπειρο. Τα μέλη της Basle Mission στην Γκάνα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη αυτής της αναδυόμενης καλλιεργειας, και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μετατρέπουν την Γκάνα σε μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς.

9 Η Ελβετία και οι σοκολάτες της

9.1 1697, Ο δήμαρχος της Ζυρίχης, επισκέπτεται τις Βρυξέλλες

Ο Heinrich Escher, δήμαρχος της Ζυρίχης, δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια παρουσιάζει αυτό το εμπνευσμένο ρόφημα στους φίλους του πίσω στη πατρίδα ... τίποτα πλέον δεν μοιάζει το ίδιο μετά από αυτή την εμπειρία.

9.2 1800, Η σοκολάτα είναι μια βιομηχανία:

Ο Antoine Brutus Menier κατασκεύασε την πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής σοκολάτας.

9.3 1819, Οι Ελβετοί επενδύουν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας:

Σε ένα πρώην ελαιοτριβείο κοντά στο Vevey ο Francois-Louis Cailler, ο οποίος είχε μάθει τα μυστικά του εμπορίου σοκολάτας στην Ιταλία ιδρύει το πρώτο εργοστάσιο του. Καθώς οι φυτείες κακάο εξαπλώνονται σε τροπικές περιοχές και στα δύο ημισφαίρια από τον 19ο αιώνα, η αύξηση της παραγωγής μείωσε την τιμή των κόκκων κακάο, η σοκολάτα έγινε δημοφιλής και προσιτό ποτό.

9.4 1875, γεννιέται η σοκολάτα γάλακτος

Ο Daniel Peter από το Vevey της Ελβετίας, πειραματίσθηκε για επτά χρόνια πριν επινοήσει τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας γάλακτος στα 1875- 1876. Ήταν τότε που προώθησε την ιδέα του σε μια Ελβετική φίρμα παιδικών τροφών του Henri Nestle και τελικά το 1875 μετά από προσπάθειες επτά ετών, ήταν σε θέση να φέρει το προϊόν στην αγορά. Αργότερα, το 1879, οι δύο ενώθηκαν για να σχηματίσουν την εταιρεία Nestlé.

9.5 1879, η σοκολάτα λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα σας:

Το 1879 ο Rodolphe Lindt από την Βέρνη της Ελβετίας, παρασκεύασε σοκολάτα που έλιωνε στο στόμα. Εφεύρε την μέθοδο του "κοχυλιού", μια μέθοδο επεξεργασίας με θέρμανση και κύλιση της σοκολάτας. Μετά από 72 ώρες τέτοιας επεξεργασίας, η σοκολάτα περιείχε περισσότερο βούτυρο, οπότε το δημιουργήθηκε πρώτο "φοντάν".

9.6 1900, η Ελβετία παίρνει το ηγετικό ρόλο

Η Ισπανία, η πρώτη διδάξασα στην Ευρώπη, πέφτει πολύ πίσω. Η Γερμανία καταναλώνει το πιο πολλή σοκολάτα ανά κεφαλή, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

9.7 1910, η ελβετική φήμη για τις υπέροχες σοκολάτες της είναι αδιαμφισβήτητη:

Ενισχυόμενη από μια αδιάσπαστη σειρά μετάλλια σε διεθνείς εκθέσεις, η ελβετική σοκολάτα, όπως το bratwurst, το rosti και φοντί, είναι αναδεικνύεται σε εθνικό προϊόν.

9.8 1913, ένα νέο αστέρι γεννιέται

Ο Jules Sechaud από το Μοντρέ της Ελβετίας εισήγαγε τη διαδικασία της γεμιστής σοκολάτας.

10 Η σοκολάτα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Army.jpg

Η σοκολάτα πρωτοπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1765 όταν ο John Hanan έφερε σπόρους κακάο από τις Δυτικές Ινδίες στο Ντόρτσεστερ της Μασαχουσέτης για να τους επεξεργαστεί με την βοήθεια του Δρος James Baker. Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στη χώρα ιδρύθηκε εκεί. Παρ' όλα αυτά, η σοκολάτα δεν είχε τύχει της αποδοχής των Αμερικανών εποίκων, μέχρι που ψαράδες από το Γκλόουτσεστερ της Μασαχουσέτης άρχισαν να αποδέχονται τους σπόρους του κακάο σαν μέθοδο πληρωμής για φορτία στην τροπική Αμερική. Εκεί που η σοκολάτα εθεωρείτο το ρόφημα για αιώνες κυρίως για τους άνδρες, άρχισε να αναγνωρίζεται σαν το κατάλληλο ρόφημα για παιδία τον 17ο αιώνα. Είχε πολυποίκιλα πρόσθετα.: γάλα, κρασί, μπύρα, γλυκαντικά, μυρωδικά. Η πόση της σοκολάτας εθεωρείτο κοινωνικό γεγονός.

10.1 1851, σηματοδοτεί μια πρωτιά για τους Αμερικανούς:

Ο σύζυγος της Βασίλισσας Βικτωρίας, ο Prince Albert ενορχήστρωσε την έκθεση στο Λονδίνο. Ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών γνώρισαν τα μπομπονς, κρέμες σοκολάτας, γλειφιτζούρια και καραμέλες.

10.2 1923, Ιδρύεται ο CMA

Ιδρύεται ο Σύνδεσμος σοκολατοποιιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (CMA) σε σώμα.

10.3 1925, το κακάο είναι μεγάλη επιχείρηση

Την 1η Οκτωβρίου 1925, στην Νέα Υόρκη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, άρχισε να λειτουργεί το Χρηματιστήριο του κακάο, όπου αγοραστές και πωλητές μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές.

Η Βραζιλία και η Ακτή του Ελεφαντοστού προηγούνται στη παραγωγή κακάο. Οι ΗΠΑ προηγούνται στη εισαγωγή και παραγωγή προϊόντων κακάο, ενώ η Ελβετία εξακολουθεί να προηγείται στην κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας.

10.4 1938, Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε τον ρόλο της σοκολάτας στην συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόβλεψε πολύτιμο δυναμικό της ναυτιλίας για την εισαγωγή κακάο, που στη συνέχεια θα έδινε την απαραίτητη ενέργεια στους εξαντλημένους στρατιώτες. Σήμερα, στις ΗΠΑ στη ξηρά τροφή περιλαμβάνονται τρεις σοκολάτες από 4 ουγγιές η μία. Η σοκολάτα έχει ακόμη συμπεριληφθεί στο διαιτολόγιο των αστροναυτών των ΗΠΑ.

11 Η σοκολάτα σαν θεραπευτικό μέσο

Η σοκολάτα επίσης φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και σαν φαρμακευτικό ελιξίριο από τους γιατρούς της εποχής. Σε διατριβή του Christopher Ludwig Hoffmann, συνιστά την σοκολάτα για πολλές ασθένειες παραθέτοντάς την σαν θεραπεία στις ασθένειες του καρδινάλιου Ρισελιέ.

12 Αναφορές από συγγραφείς και ερευνητές

Αναφερόμενος στην εισαγωγή του καφέ του τσαγιού και του κακάο στην Ευρώπη, έγραφε ο Ισαάκ Ντισραέλι (1791-1834) στα εξάτομα "παράδοξα της λογοτεχνίας": "Οι Ισπανοί έφεραν την σοκολάτα από το Μεξικό, που ήταν γνωστή σαν τσοκολάτλ. Ήταν ένα χονδροειδές μείγμα από χονδροτριμμένο κακάο και ινδιάνικο καλαμπόκι. Αλλά οι Ισπανοί που εκτίμησαν την θρεπτική του αξία, το βελτίωσαν σε ένα πιο πλούσιο μείγμα, με ζάχαρη, βανίλια και άλλα αρωματικά. Είχαμε σοκολατοποιία στο Λονδίνο πολύ αργότερα από τα καφεκοπτεία. Φάνηκε ότι τα πρώτα είχαν συνδεθεί με την κομψότητα και τελειοποίησαν την μορφή τους, ενώ τα δεύτερα είχαν γίνει του συρμού".

Σε μια έκδοση του 1891 πάνω στο φυτό του κακάο από την Walter Baker & Co αναφέρεται ότι "Με την ανακάλυψη της Αμερικής, οι αυτόχθονες του χαμηλότερου μέρους της ηπείρου που βρεχότανε από την θάλασσα της Καραϊβικής, βρέθηκαν να κατέχουν δυο πολύτιμα αγαθά, που όλοι αναγνώρισαν ότι άξιζαν να καλλιεργηθούν επισταμένα, συγκεκριμένα ο καπνός και το κακάο".

Ο Arthur W.Knapp, συγγραφέας του "Το κακάο κι η βιομηχανία σοκολάτας" (Pitman, 1923) τονίζει ότι εάν πιστέψουμε την Μεξικάνικη μυθολογία, "η σοκολάτα καταναλωνόταν από τους θεούς στον παράδεισο και οι σπόροι του κακάο μεταβιβάστηκαν στον άνθρωπο σαν μια ειδική ευλογία από τον θεό του ανέμου". Οι αρχαίοι μεξικάνοι πίστευαν ότι η Τονακατεκούτλι, η θεά του φαγητού και η Καλτσιουτλουκούε, η θεά των υδάτων, ήσαν οι προστάτιδες θεές τού κακάο. Κάθε χρόνο έκαναν ανθρωποθυσίες στις θεές, δίνοντας κακάο σαν τελευταίο γεύμα στο θύμα.

Στο ίδιο βιβλίο εξηγεί την αύξηση της δημοτικότητας του κακάο στις παρακάτω καινοτομίες:

  1. Τη εισαγωγή του κακάο στο χώρο από τον Van Houten όπως το γνωρίζουμε.
  2. Την μείωση των φόρων σε χαμηλά επίπεδα που παρέμειναν σταθερά για σειρά ετών.
  3. Τις μεγάλες βελτιώσεις στα μέσα μεταφοράς
  4. Οι βελτιώσεις στον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας

Ο Norman Kolpas γράφει: "Είδαμε πώς η σοκολάτα εξελίχθηκε από ένα πρωτόγονο ρόφημα και τροφή στις αρχαίες φυλές της Λατινικής Αμερικής, κομμάτι της θρησκείας, του εμπορίου και της κοινωνικής τους ζωής, σε ένα ποτό που προτιμήθηκε από την ελίτ της Ευρωπαϊκής κοινωνίας και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ασυναγώνιστο ρόφημα και αργότερα σε υπέροχη τροφή. Είδαμε επίσης την σύνθετη μεταμόρφωση του κακάο από συμπιεσμένους σπόρους του καρπού ενός εξωτικού δένδρου σε μια ευρεία ποικιλία βιομηχανοποιημένου κακάο και προϊόντων σοκολάτας. Πέρα από την αγροτική και εμπορική, όσο και γαστρονομική πλευρά της σοκολάτας, υπάρχει και η πλευρά που επηρεάζει την υγεία και ομορφιά, την έμπνευση στην λογοτεχνία και τις τέχνες".

13 Πηγές

http://www.godiva.com

http://www.godivachocolates.co.uk

Λουδοβίκος ΙΓ' της Γαλλίας

http://www.chocolatemonthclub.com/chocolate-history.htm

https://www.cadbury.co.uk/the-story/frys-produce-the-first-chocolate-bar

The Eighty Years War