Ευρυγώνιος φακός

Από The Stelios Files

Φακός του οποίου η εστιακή απόσταση είναι μικρότερη από τη διαγώνιο του φορμά του φιλμ με το οποίο χρησιμοποιείται. Κατά συνθήκη, ο κανονικός φακός για ένα συγκεκριμένο φορμά έχει εστιακό μήκος περίπου ίσο με το μήκος της διαγώνιας του πλαισίου εικόνας ή του ψηφιακού φωτοαισθητήρα. Στην κινηματογραφία, ένας φακός περίπου διπλάσιος της διαγώνιας θεωρείται «κανονικός».

Ο ευρυγώνιος φακός επιτρέπει περισσότερο μέρος της σκηνής να συμπεριληφθεί στη φωτογραφία, ιδιότητα χρήσιμη στην αρχιτεκτονική φωτογράφιση, σε εσωτερικούς χώρους και τοπία, όπου ο φωτογράφος μπορεί να μην μπορεί να μετακινηθεί πιο μακριά από τη σκηνή για να τη φωτογραφίσει.

Μια άλλη χρήση είναι όπου ο φωτογράφος επιθυμεί να τονίσει τη διαφορά στο μέγεθος ή την απόσταση μεταξύ των αντικειμένων στο προσκήνιο και το φόντο. Τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται πολύ μεγάλα και τα αντικείμενα σε μέτρια απόσταση εμφανίζονται μικρά και πολύ μακριά.

Αυτή η υπερβολή του σχετικού μεγέθους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τα αντικείμενα προσκηνίου πιο εμφανή και εντυπωσιακά, ενώ καταγράφει εκτεταμένα φόντα.

Ένας ευρυγώνιος φακός είναι επίσης αυτός που προβάλλει έναν πολύ μεγαλύτερο κύκλο εικόνας από αυτόν που θα ήταν τυπικός για έναν τυπικό σχεδιασμό φακού του ίδιου εστιακού μήκους. Αυτός ο μεγάλος κύκλος εικόνων επιτρέπει είτε μεγάλες κινήσεις κλίσης και μετατόπισης σε Μηχανή view (view camera), είτε μεγάλη γωνία θέας (angle of view).

Πηγή

  • Το Βιβλίο της Έγχρωμης Φωτογραφίας Adrian Bailey & Adrian Holloway Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ
  • Wikipedia-Wide Angle Lens