Γυαλιστερό και ματ χαρτί

Από The Stelios Files

Οι δύο τύποι χαρτιού ενώ φαίνονται διαφορετικοί στην όψη και την αφή, είναι πραγματικά κατασκευασμένοι με πολύ παρόμοιο τρόπο. Το ματ χαρτί χρησιμοποιεί την ίδια χημική επίστρωση με το γυαλιστερό χαρτί. Το γυαλιστερό χαρτί όμως, έχει μεγαλύτερη επίστρωση από το ματ χαρτί. Το ματ χαρτί έχει ημι-γυαλιστερό φινίρισμα, παράγει εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, αλλά δεν διαθέτει τα έντονα εφέ του γυαλιστερού χαρτιού. Το ματ χαρτί δεν παράγει έντονο φως και είναι ανθεκτικό σε μουτζούρες και αποτυπώματα που αφήνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Το γυαλιστερό φωτογραφικό χαρτί είναι πιο λαμπερό - αυτό αναδεικνύει τα χρώματα στο φύλλο. Η επιπλέον λάμψη λειτουργεί καλά σε αρχεία εκτύπωσης με έντονη κάλυψη χρωμάτων, ειδικά φωτογραφίες και μεγάλα γραφικά. Αυτό το εφέ καθιστά επίσης το χρώμα στις εκτυπώσεις φωτογραφιών να μοιάζει με υψηλότερη αντίθεση.

Το ματ χαρτί έχει μια πιο αθόρυβη αίσθηση σε αυτό. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικό αποτέλεσμα σε σχέδια με ελαφρύ ή παστέλ χρώμα και σε σχέδια με μεγάλο κείμενο σε αυτό. Επειδή το ματ χαρτί αλλάζει λιγότερο κάτω από το φως, έχουν επίσης περισσότερο «επίπεδη» αίσθηση σε σχέση με τα γυαλιστερά φύλλα. Εάν το τελικό προϊόν προορίζεται να γραφτεί με στυλό, τότε το ματ είναι ο συνιστώμενος τύπος χαρτιού.

Πηγή

www.printivity.com-What is the difference between matte and glossy paper