Αντικειμενικός

Από The Stelios Files

Συγκλίνον οπτικό ομοαξονικό οπτικό σύστημα, που αποτελείται από έναν ή περισσότερους φακούς ή κάτοπτρα, ικανό να παρέχει πραγματικά είδωλα των αντικειμένων που παρατηρούνται μέσα από αυτό. Οι ιδιότητες και η απόδοσή του εξαρτώνται γενικά από την επεξεργασία κατά την κατασκευή του, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με τον βαθμό κατά τον οποίο επιδιώκεται να εξουδετερωθούν οι εκτροπές που εμφανίζουν συνήθως οι φακοί και οι ατέλειες του υλικού κατασκευής.

1 Ορισμοί-χαρακτηριστικά

  • Το σχετικό άνοιγμα ενός αντικειμενικού φακού είναι o λόγος της διαμέτρου του προς την εστιακή του απόσταση.
  • Η γωνία πεδίου είναι η μέγιστη γωνία μέσα στην οποία ο αντικειμενικός φακός παρέχει, για όλα τα αντικείμενα που φαίνονται μέσα σε αυτήν, είδωλα όπου οι εκτροπές δεν υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο όριο.
  • Συντελεστής διαφάνειας του αντικειμενικού φακού είναι ο λόγος φωτεινής ροής που περνά μέσα από αυτόν προς την προσπίπτουσα.
  • Ένας αντικειμενικός φακός χαρακτηρίζεται ακόμα από τη γραμμική και γωνιακή του μεγέθυνση καθώς και από την ισχύ του.
  • Ανάλογα με τα οπτικά τους χαρακτηριστικά οι αντικειμενικοί φακοί έχουν πολλά και ποικίλα ονόματα (μικρής και μεγάλης εστιακής απόστασης, αχρωματικοί, απλανητικοί, αστιγματικοί τηλεφακοί κ.ά.).


2 Χρήσεις

Ο αντικειμενικός φακός χρησιμοποιείται ευρύτατα στις φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές, στις μηχανές προβολής όπου τα είδωλα σχηματίζονται με ειδική οθόνη και τέλος στα οπτικά όργανα (μικροσκόπιο, διόπτρα), όπου σε συνδυασμό αντικειμενικού φακού και προσοφθάλμιου επιτυγχάνεται η απευθείας παρατήρηση της εικόνας. Οι αντικειμενικοί φακοί με κάτοπτρα χρησιμοποιούνται συνήθως στα αστρονομικά ανακλαστικά τηλεσκόπια.

3 Πηγή

https://greek_greek.enacademic.com/206631/αντικειμενικός_φακός