Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «ΠΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ»

Από The Stelios Files
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από τον ίδιο χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 15: Γραμμή 15:
===Πηγή===
===Πηγή===


What to Drink with What to Eat (Andrew Dornenburg and Karen Page)
What to Drink with What you Eat (Andrew Dornenburg and Karen Page) ISBN-13: 978-8212-5718-0


[[category:οινολογία]]
[[category:οινολογία]]

Τελευταία αναθεώρηση της 14:10, 19 Μαΐου 2019

Glasses-of-wine.jpg

Πολλοί οινοχόοι αναφέρουν πως μόλις σερβίρουν το κρασί στους πελάτες τους στο εστιατόριο, αυτοί αμέσως θα σηκώσουν το ποτήρι και θα καταπιούν μια μεγάλη γουλιά. Με το να μην κοντοσταθείτε και να μην σταματήσετε να το κοιτάξετε και να το οσφρανθείτε, χάνετε ένα μεγάλο μέρος από την απόλαυση.

Οι οινοχόοι προτείνουν μια προσέγγιση τριών σταδίων. Κατ' αρχάς, σταματάμε και το εξετάζουμε. Η πρώτη εμπειρία με το κρασί δεν πρόκειται να είναι η γευστική. Θα είναι η οπτική, γιατί κοιτάζοντάς το θα δείτε πόσο όμορφο φαίνεται στο ποτήρι. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Στη συνέχεια, να δούμε την υφή και το πώς αγκαλιάζει το γυαλί.

Δεύτερον, θα θελήσεις να οσφρανθείς το ποτήρι με το κρασί. Αυτό είναι το μεγάλο μέρος της εμπειρίας και της απόλαυσης στην οινοποσία. Μπορεί να μην είστε σε θέση να προσδιορίσετε τα γκουάβα, τα φρούτα του πάθους και άλλα εξωτικά φρούτα, αλλά θα θελήσετε να νοιώσετε όλα τα όμορφα αρώματα που αναδύονται μέσα από το ποτήρι. Δεν χρειάζεται να τα ονοματίσετε – απλά να αναγνωρίσετε ότι είναι εκεί.

Τρίτον, έρχεται η στιγμή να δοκιμάστε το κρασί. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γευτείτε νόστιμα φρούτα και ζωντανή οξύτητα. Δεν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι απωθητικό, όπως μια ξυδάτη ή μουχλιασμένη γεύση. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να κρίνει ένα κρασί. Αν η γεύση του δεν σας φαίνεται σωστή, είναι πιθανόν να μην είναι - γι' αυτό αν νομίζετε ότι είναι ύποπτο, ρωτήστε τον οινοχόο να δοκιμάσει το κρασί.

Με τον χρόνο κάθε φορά που δοκιμάζουμε και ξαναδοκιμάζουμε ένα κρασί, μπορεί να αναγνωρίζουμε νέα αρώματα ή και γεύσεις να έρχονται στο φως. Όποιες και αν είναι οι εντυπώσεις σας, είναι σωστές: η γευσιγνωσία κρασιού είναι υποκειμενική και ατομική. Έτσι, δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε κάτι ανόητο, ή δεν γνωρίζουμε την κατάλληλη ορολογία για να περιγράψουμε αυτό που δοκιμάζουμε.

Μπορείτε να πάρετε συμβουλές από ένα καλά πληροφορημένο οινοχόο για το τι να αναμένουμε από ένα κρασί, ο οποίος μπορεί σίγουρα να σας πει τι είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας ή / και οίνων από τη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθεί κανείς στο κρασί σε μια συνεστίαση, οπότε ένας οινοχόος μπορεί να εξηγήσει με ποια κριτήρια να επιλέξουμε το κρασί για να συνοδεύσει το πιάτο, και πώς πιστεύει ότι κάποιες από τις γεύσεις του κρασιού θα ταιριάξουν με τις γεύσεις στο πιάτο.

Ο σκοπός είναι οι γεύσεις να συνεργαστούν και τίποτα να μην έρθει σε γευστική αντίθεση στο στόμα μας. Τα πράγματα είναι απλά όσον αφορά το ταίριασμα φαγητού και κρασιού: θέλουμε απλώς να ταιριάζουν πραγματικά καλά μαζί.

Πηγή

What to Drink with What you Eat (Andrew Dornenburg and Karen Page) ISBN-13: 978-8212-5718-0