Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βάλσαμο του Καναδά»

Από The Stelios Files
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ
Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ


[https://en.wikipedia.org/wiki/Canada_balsam wikipedia]
[https://en.wikipedia.org/wiki/Canada_balsam Wikipedia-Canada balsam]
[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]
[[Κατηγορία:Φωτογραφία]]

Αναθεώρηση της 16:27, 24 Φεβρουαρίου 2021

Ρητίνη, επίσης αποκαλούμενη τερεβινθίνη του Καναδά ή βάλσαμο του έλατου. Είναι τερεβινθίνη η όποια γίνεται από ρητίνη έλατου.

Αυτή η ρητίνη, διαλυμένη σε αιθέρια έλαια, είναι ένα ιξώδες, κολλώδες, άχρωμο (μερικές φορές κιτρινωπό) υγρό, που μετατρέπεται σε μια διαφανή κιτρινωπή μάζα όταν τα αιθέρια έλαια εξατμιστούν. Είναι άμορφη όταν ξεραίνεται. Δεν κρυσταλλοποιείται με τον χρόνο οπότε δεν χάνει τις οπτικές της ιδιότητες, έχει όμως χαμηλές θερμικές και διαλυτικές ιδιότητες.

Λόγω της υψηλής οπτικής ποιότητάς του, και με διαθλαστικό δείκτη (ν = 1.55) πολύ κοντά σε αυτόν με το γυαλί, εξευγενισμένο και φιλτραρισμένο βάλσαμο χρησιμοποιείτο σαν μια αόρατη κόλλα στη συγκόλληση μερών συστημάτων σύνθετων φακών. Φακοί συγκολλημένοι με βάλσαμο το Καναδά αναφέρονται σαν συγκολλημένοι φακοί. Επίσης, και άλλα οπτικά στοιχεία μπορεί να συγκολληθούν με βάλσαμο του Καναδά, όπως για παράδειγμα δύο πρίσματα για να σχηματίσουν ένα διαθλαστή δέσμης.

Το βάλσαμο έπαψε να χρησιμοποιείται σαν συγκολλητική ουσία οπτικών μερών κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, προς χάριν ουσιών με βάση εποξειδικά μείγματα, πολυεστέρα, και ουρεθάνης. Στη σύγχρονη βιομηχανία οπτικών φακών, συχνά χρησιμοποιούνται εποξειδικά μείγματα που έχουν σκληρυνθεί με ακτινοβολία UV.


Πηγή

Το Βιβλίο της Έγχρωμης Φωτογραφίας Adrian Bailey & Adrian Holloway Εκδόσεις Σ.Μωρεσόπουλος & Σια ΕΠΕ

Wikipedia-Canada balsam