Ενέργειες

Στρούντελ-συνταγή βάσης για ζύμη

Από The Stelios Files

1 Υλικά

 • 250 γραμ αλεύρι
 • 1 πρέζα αλάτι
 • 2 κουταλάκια λάδι; ή
 • βούτυρο; λειωμένο
 • 2 τεμ αυγά, κρόκους
 • 1,25 λίτρο νερό; χλιαρό
 • λάδι; για άλειμμα
 • 2 Εισαγωγή

  Στη διεθνή κουζίνα, στην ζαχαροπλαστική, όλοι ξέρουν ότι το Στρούντελ είναι μία μηλόπιτα. Αυτό που ξέρουν λιγότερο είναι ότι μπορούμε να την φτιάξουμε με παρά πολλών ειδών υλικά.

  Αυτή η φίνα αυστριακή ζύμη έχει την ιστορία της. Δημιουργήθηκε από έναν ζαχαροπλάστη Βιεννέζο τον Heinrich Wittmann. Οι αντίπαλοί του κατάλαβαν γρήγορα ότι δεν μπορούν να συναγωνιστούν την επιδεξιότητά του. Ετοίμαζε τελικά, πέντε στρούντελ τέλεια, σε λιγότερο από 10 λεπτά.

  Το μυστικό του; Άνοιγε και έκανε λεπτή τη ζύμη, όχι ανοίγοντάς την προς τα πάνω σε κάποια επιφάνεια με τον γνωστό τρόπο, αλλά τραβώντας την με την ανάποδη των χεριών του (με το πάνω μέρος) πετώντας την στον αέρα μέχρι που να γίνει διάφανη. Αυτό ήταν κάτι που δεν το είχε σπουδάσει κανείς και πουθενά.

  3 Οδηγίες

  - Κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι μέσα σε μία λεκάνη.
  - Κάντε μία τρύπα στη μέση και ρίξτε το λάδι ή το βούτυρο λιωμένο, αλλά κρύο.
  - Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε με μπλέντερ χεριού, βάζοντας τόσο νερό, όσο για να γίνει μία ζύμη χυτή. Δουλέψτε την μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  - Συνεχίστε σε μία επιφάνεια εργασίας το ζύμωμα, μέχρι να γίνει ελαστική και να γλιστράει.
  - Φτιάξτε ένα μπαλάκι και αλείψτε το με λάδι ή βούτυρο. Σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να μείνει μισή ώρα το λιγότερο (ιδανικό είναι όλη τη νύχτα). Η ζύμη δεν πρέπει με τίποτα να ξεραθεί απ' έξω. Πως να ανοίξετε τη ζύμη.
  Χρειάζεται γι' αυτό ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο ή ύφασμα κι πολύς χώρος. Βάλτε το μπαλάκι στη μέση της επιφάνειας εργασίας και πασπαλίστε με αλεύρι. Χωρίστε το σε δύο μερίδες που θα ανοιχτούν χώρια. Αρχίστε με τον κύλινδρο και αλείψτε τον με λάδι. Αλευρώστε τα χέρια σας, γλιστρήστε τα κάτω από τη ζύμη και με τις παλάμες προς τα κάτω, τραβάτε προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να γίνει διάφανη και να πιάνει όλο το ύφασμα που έχετε απλώσει. Κόψτε γύρω-γύρω με ψαλίδι και γεμίστε με τη γέμιση αμέσως για να μη στεγνώσει η ζύμη.

  4 Πηγή

  Patisserie (Hachette) ISBN 201013106.1 Μετάφραση:Θεανώ Κόκκοτα Δακτυλογράφηση:Ευαγγελία Κουκούλη


  5 Μερίδες

  για 2 στρούντελ