Ενέργειες

Κυδώνια πελτές

Από The Stelios Files

1 Υλικά

  • 2 κιλά κυδώνια; ώριμα, κίτρινα
  • 1 ¼ κιλό ζάχαρη
  • 1 μικρό μπουκέτο φύλλα αρμπαρόριζας
  • 10 ποτήρια νερό
  • 1 τεμ χυμός λεμονιού

2 Οδηγίες

Πλένετε πολύ καλά τα κυδώνια και τα καθαρίζετε. Κόβετε το καθένα σε 6-8 φέτες, αφαιρείτε τους σπόρους και τις ρίχνετε σε μικρή λεκάνη που περιέχει νερό και χυμό λεμονιού. Βάζετε τους σπόρους σε βαμβακερή σακουλίτσα ή τριπλό τουλπάνι μαζί με τις φλούδες και τα φύλλα της αρμπαρόριζας και δένετε σφιχτά.

Τοποθετείτε τα κυδώνια σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα. Προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν. Τα βράζετε ξεσκέπαστα μαζί με το σακουλάκι με την αρμπαρόριζα μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό όταν η στάθμη του κατεβαίνει.

Μεταφέρετε κατόπιν τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι το οποίο έχετε επενδύσει με λεπτό, βαμβακερό ύφασμα καλά βρεγμένο και στραγγισμένο ή τριπλό τουλπάνι. Δεν πιέζετε καθόλου τα κυδώνια για να μη θολώσει ο ζωμός. Στραγγίζετε απαλά τη σακουλίτσα με την αρμπαρόριζα και την πετάτε.

Αφήνετε τα φρούτα να στραγγίσουν καλά 2-3 ώρες και τα πετάτε. Ο ζωμός που έχει μείνει πρέπει να είναι 6 ποτήρια του νερού περίπου. Τον βάζετε στη φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός προσθέτετε τη ζάχαρη και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία. Αφαιρείτε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του.

Δοκιμάζετε το δέσιμο του ζελέ ύστερα από 10’ στην άκρη της κουτάλας ή σε κρύο γυάλινο πιάτο. Το ελαφρύτερο δέσιμο δίνει πιο «τρεμουλιαστό» ζελέ. Μοιράζετε το ζελέ ζεστό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και τα διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι 1 χρόνο.

Tip: μπορείτε να προσθέσετε μαζί με τη ζάχαρη προαιρετικά και το χυμό μισού λεμονιού. Προστατεύει τον πελτέ του κυδωνιού από πιθανό ζαχάρωμα.

3 Μερίδες

4 Πηγή

ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Νο 65 ΟΚΤ 2004