Ενέργειες

Κατηγορία

Μαρμελάδες

Από The Stelios Files

1 Βασικοί κανόνες

 1. Για τις μαρμελάδες διαλέγουμε όχι πολύ ώριμα και γερά φρούτα και τα πλένουμε πολύ καλά.
 2. Τα φρούτα και η ζάχαρη στις μαρμελάδες πρέπει να είναι σε ίσες ποσότητες (1 κιλό φρούτα, 1 κιλό ζάχαρη) εκτός κι αν είναι πολύ ξινά όπως τα λεμόνια ή πολύ γλυκά όπως τα ώριμα αχλάδια. Αν η μαρμελάδα βγάλει νερό χρειάζεται κι άλλο δέσιμο. Προσθέστε λίγη ζάχαρη και ξαναβράστε την.
 3. Οι μαρμελάδες πρέπει να βράζουν σε δυνατή φωτιά και σε ξεσκέπαστη κατσαρόλα για να δένουν γρήγορα και να διατηρούν το χρώμα τους
 4. Επειδή διατηρούνται γιο αρκετό καιρό, έχει μεγάλη σημασία να έχουν δέσει καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, ξινίζουν και μουχλιάζουν.
 5. Για να μη ζαχαρώσουν, τους προσθέτουμε στο τέλος του βρασίματος λίγο χυμό λεμονιού.
 6. Για να διορθώσουμε μια μουχλιασμένη μαρμελάδα, αφαιρούμε προσεκτικά τη μούχλα με ένα κουτάλι. Κατόπιν την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι ζάχαρη και την ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει.
 7. Ανακατεύουμε τις μαρμελάδες πάντα με ξύλινη κουτάλα.
 8. Για να καταλάβουμε αν η μαρμελάδα έχει δέσει, παίρνουμε λίγη με ένα κουτάλι, όταν γείρουμε το κουτάλι θα πρέπει να σχηματίζονται δυο μεγάλες σταγόνες που ενώνονται και πέφτουν μαζί, αφήνοντας το κουτάλι καθαρό.
 9. Οι μαρμελάδες προτού μπουν στα βάζα, είναι προτιμότερο να έχουν κρυώσει καλά. (οι παλιές νοικοκυρές τις έβαζαν την επόμενη μέρα. Με αυτό τον τρόπο παρατηρούσαν μήπως στο μεταξύ είχαν βγάλει νερό, οπότε τις έδεναν ξανά).
 10. Τα βάζα πρέπει να είναι αποστειρωμένα με καυτό νερό και εντελώς στεγνά. Επίσης να κλείνουν αεροστεγώς για να μην αφήσουν το περιεχόμενο να μουχλιάσει.
 11. Για να αποστειρώσουμε τα βάζα, τα βουτάμε για 5’ μέσα σε νερό που βράζει και τα αναποδογυρίζουμε για να στεγνώσουν καλά πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στην αγορά υπάρχουν και ειδικοί βραστήρες για την αποστείρωση τους.
 12. Τα βάζα για μαρμελάδα είναι φτιαγμένα από γυαλί και κλείνουν ερμητικά με ειδικά καπάκια με ελάσματα και φλάντζες από μαλακό λάστιχο.
 13. Η αποστείρωση είναι καλύτερα να γίνεται προς το τέλος της διαδικασίας, όταν η μαρμελάδα έχει σχεδόν κρυώσει. Γεμίζουμε τα βάζα ενώ είναι ακόμα ζεστά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν με τη μαρμελάδα και στη συνέχεια τα σκεπάζουμε.
 14. Οι μαρμελάδες διατηρούνται στο ψυγείο ή σε δροσερό και στεγνό μέρος για ένα χρόνο.

2 Πηγή

ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Νο 78 (ΑΥΓ-ΣΕΠ 2006)