Ενέργειες

Ζαμπαγιόν με αχλάδια

Από The Stelios Files

1 Υλικά

  • 4 τεμ αχλάδια; ώριμα
  • 4 τεμ αυγά, κρόκους
  • 160 γραμ ζάχαρη
  • 5 κουταλιές κρασί γλυκό σάμου
  • 160 γραμ σοκολάτα κουβερτούρα

2 Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 100 γρ. ζάχαρης διαλυμένης σε 2 ποτήρια νερό, προσθέτετε και τα γαρίφαλα και βράζετε μέχρι να αποκτήσετε ένα ελαφρύ σιρόπι (5'-6'). Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο και τα βράζετε μέσα στο σιρόπι 5', γυρίζοντάς τα συχνά για να μαλακώσουν ομοιόμορφα. Τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι.

Βάζετε τους κρόκους σε κατσαρολάκι με χοντρό πάτο και προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάτε με το σύρμα των αυγών μέχρις ότου το μείγμα αφρατέψει και ασπρίσει. Συνεχίζετε το χτύπημα προσθέτοντας κουταλιά - κουταλιά το κρασί μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μικρές φουσκάλες.

Μεταφέρετε το μείγμα σε μπεν μαρί και συνεχίζετε πάντα το χτύπημα μέχρις ότου η κρέμα δέσει. Μοιράζετε την κρέμα σε 4 μπολ και την αφήνετε για λίγο να κρυώσει. Στο μεταξύ στραγγίζετε τα αχλάδια από το σιρόπι τους και βάζετε από ένα ολόκληρο αχλάδι σε κάθε μπολ, μέσα στο ζαμπαγιόν .Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και περιχύνετε τα αχλάδια. Σερβίρετε το γλυκό χλιαρό ή κρύο.

3 Πηγή

ΚΟΥΖΙΝΑ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Νο 38 - ΝΟΕ 2000